De vraag-gestuurde ventilatie is een 1 richting afzuiging. Hij zuigt de “vieze” lucht uit de keuken, badkamer, WC en soms ook andere vertrekken zoals de woonkamer en slaapkamer. Deze wordt vervolgens naar buiten geblazen.
De aansturing van dit systeem kan via 4 optie geschieden, namelijk CO2 gestuurd, vocht gestuurd (voornamelijk in de badkamer), computer gestuurd (tijdschakelaar) of handmatig door een standenschakelaar. De aanvoer van verse lucht geschied door geopende ramen, deuren en natuurlijke ingangen van de woning zoals kieren onder de deur. Daarnaast zijn er elektronische ventilatieroosters in de woning welke via de computer aangestuurd worden.

Als het systeem slecht afzuigt, omdat deze verstopt zit met stof, kan men schimmel klachten krijgen en dan voornamelijk in de badkamer.
Daarnaast kan er een onjuiste balans ontstaan tussen “verse” en “vieze” lucht in de woning of appartement. Het komt vaak voor dat elektronische ventilatieroosters storingen vertonen omdat deze vervuild is en niet meer sluit of opent.

Ik adviseer bij de vraaggestuurde ventilatie, de ventilatiekanalen eens in de 10 jaar te reinigen.

De ventilatie box dient eens in de 2 jaar gereinigd te worden alsmede de aangesloten sensoren en computer.
De ventilatieroosters en ventielen dienen eens in het jaar gereinigd te worden.

Eigenhuis Magazine 2013

Ventileren Rijksoverheid